1. Τι ονομάζουμε αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα;
  Το μεγαλύτερο ποσοστό των κυττάρων που περιέχονται στο ομφαλοπλακουντιακό αίμα ανήκουν στην κατηγορία των αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων. Από τα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα προέρχονται όλες οι σειρές των κυττάρων του αίματος, δηλαδή τα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα λευκά αιμοσφαίρια (καταπολεμούν τις λοιμώξεις) και τα αιμοπετάλια (βοηθούν στην πήξη του αίματος). Τα περισσότερα κακοήθη νοσήματα του αίματος αντιμετωπίζονται με μεταμόσχευση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων, πήγες των οποίων αποτελούν ο μυελός των οστών, το ομφαλοπλακουντιακό αίμα και το περιφερικό αίμα. Τα κύτταρα αυτά χρησιμοποιούνται κυρίως για μεταμοσχεύσεις σε ασθενείς με σοβαρά νοσήματα του αίματος, με σκοπό την αναγέννηση και επαναλειτουργία των κυττάρων του αίματος και του ανοσιακού συστήματος. Στην κλινική πράξη οι ασθένειες που αντιμετωπίζονται με τη μεταμόσχευση των αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων είναι: λευχαιμίες, μεταβολικά νοσήματα, ανοσοανεπάρκειες, κάποια αυτοάνοσα νοσήματα κλπ. 
   
 2. Τα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα του ομφαλίου λώρου είναι τα ίδια με τα εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα;
  ΟΧΙ! Τα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα του ομφαλίου λώρου απομονώνονται από τον ομφάλιο λώρο και τον πλακούντα του μωρού ΑΦΟΥ γεννηθεί. Αντιθέτως, τα εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα είναι αρχέγονα αδιαφοροποίητα κύτταρα, που δημιουργούνται με την γονιμοποίηση του ωαρίου κατά την 7η μέρα της κύησης και προέρχονται από την εσωτερική επιφάνεια της βλαστοκύστης. Από τα κύτταρα αυτά θα σχηματιστεί το έμβρυο. Αυτό σημαίνει οτι τα εμβρυικά βλαστικά κύτταρα, μπορούν να διαφοροποιηθούν προς όλες τις ανθρώπινες κυτταρικές σειρές.
   
 3. Ποιες είναι οι πηγές αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων;
  Μυελός των οστών: Η λήψη του πραγματοποιείται με παρακέντηση από τη λαγόνιο ακρολοφία (οστά της λεκάνης) κάτω από γενική ή ραχιαία αναισθησία. Η συλλογή του μοσχεύματος γίνεται σε χειρουργείο από ειδικούς αιματολόγους. Ο μυελός που αφαιρείται αναγεννάται γρήγορα χωρίς να επηρεάζεται η γενική κατάσταση του δότη. Η πιο συνηθισμένη παρενέργεια είναι ένας ήπιος πόνος στο σημείο της παρακέντησης. Κύτταρα περιφερικού αίματος: Λίγες μέρες πριν την συλλογή του μοσχεύματος, πραγματοποιείται χορήγηση ειδικών αυξητικών παραγόντων στον δότη, προκειμένου να παραχθούν, μαζικά, τα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα. Η λήψη του μοσχεύματος γίνεται με τρόπο παρόμοιο με αυτον της αιμοδοσίας. Μονάδες ομφαλιοπλακουντικού αίματος (ΟΠΑ): Το ΟΠΑ συλλέγεται μετά τον τοκετό, το οποίο κρυοσυντηρείται σε τράπεζες ΟΠΑ. Παράλληλα, τυποποιείται ιστικά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μόσχευμα εάν βρεθεί να είναι συμβατό με κάποιον ασθενή. Η μεταμόσχευση μπορεί να γίνει με μία ή με 2 μονάδες ΟΠΑ, αναλόγως το σωματικό βάρος του ασθενούς. Σε παιδιά συνήθως μία μονάδα ΟΠΑ είναι αρκετή ενώ σε ενήλικες απαιτούνται 2 μονάδες συνήθως.
   
 4. Πού χρησιμοποιούνται τα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα σήμερα;
  Τα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα χρησιμοποιούνται ως θεραπεία για πάνω από 80 ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου και κάποιων μορφών καρκίνου του αίματος. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι γιατροί αναζητούν συμβατό μόσχευμα σε «δημόσια μητρώα/δεξαμενές». Από τη στιγμή που δεν είναι δυνατή η εύρεση συμβατού δότη στις δεξαμενές δωρητών μυελού των οστών η αναζήτηση μοσχεύματος πραγματοποιείται στις δεξαμενές ομφαλοπλακουντιακού αίματος.