O ρόλος των τραπεζών που στηρίζουν την αλλογενή μεταμόσχευση

Πότε έγινε η πρώτη μεταμόσχευση ομφαλοπλακουντιακού αίματος;

Η πρώτη μεταμόσχευση ομφαλοπλακουντιακού αίματος πραγματοποιήθηκε με επιτυχία από την E. Gluckman στο Παρίσι το 1988 σε ένα παιδί που έπασχε από αναιμία Fanconi.

Έκτοτε έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 25.000 αλλογενείς μεταμοσχεύσεις ομφαλοπλακουντιακού αίματος σε ασθενείς που είχαν ανάγκη μεταμόσχευσης αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων. Περισσότερες από 2000 αλλογενείς μεταμοσχεύσεις με ΟΠΑ πραγματοποιούνται ανά έτος διεθνώς και είναι διαθέσιμες για κλινική χρήση πάνω από 750.000.

Ποιος είναι ο ρόλος των Τραπεζών που στηρίζουν την αλλογενή μεταμόσχευση; hcbbelearning

Στις τράπεζες με «Δημόσιο» χαρακτήρα η χορήγηση του ομφαλοπλακουντιακού αίματος από τους γονείς είναι «ΔΩΡΕΑ» και «ΔΩΡΕΑΝ» με σκοπό την εξυπηρέτηση οποιουδήποτε ασθενούς το έχει ανάγκη. Έτσι, ο ΕΝΑΣ δίνει ομφαλοπλακουντιακό αίμα στην τράπεζα για να χρησιμοποιηθεί από τον «ΑΛΛΟ» (μη-συγγενή). Οι τράπεζες ονομάζονται «μη συγγενικές τράπεζες ομφαλοπλακουντιακού αίματος» όπου ο ΕΝΑΣ δίνει για όλους και ΟΛΟΙ δίνουν για ΕΝΑΝ.

Ρόλος των Τραπεζών Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος είναι η συλλογή, επεξεργασία, κρυοκατάψυξη και διάθεση των μονάδων στις παγκόσμιες δεξαμενές.

>Η οργάνωση, ανάπτυξη και λειτουργία των Τραπεζών αυτών βασίζεται στις προδιαγραφές που περιγράφονται από το διεθνή οργανισμό πιστοποίησης Τραπεζών ΟΠΑ FACT-NetCord.

Στην Ελλάδα το Μάρτιο του 2008, έγινε νόμος του Ελληνικού Κράτους (Προεδρικό Διάταγμα 26/2008 - ΦΕΚ 51/Α’/24.3.2008), με τον οποίο υιοθετείται η Ευρωπαϊκή Οδηγία, στην οποία περιγράφονται οι κανόνες που πρέπει να διέπουν τη συλλογή, επεξεργασία και κρυοκατάψυξη ιστών και κυττάρων.

Με βάση τα παραπάνω, στις Τράπεζες με “Δημόσιο” χαρακτήρα είναι πολύ αυστηρή η διαδικασία επιλογής των μονάδων που τελικά θα καταψυχθούν. Έτσι απορρίπτεται το 80% των μονάδων ομφαλοπλακουντιακού αίματος που συλλέγονται καθημερινά. Ο κυριότερος λόγος απόρριψης αφορά στο συνολικό αριθμό των αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων που περιέχονται στη μονάδα.

samplingΥπάρχει κόστος για τη μεταμόσχευση ΟΠΑ;

Tο κόστος της μεταμόσχευσης καλύπτεται από το ασφαλιστικό ταμείο του λήπτη.
Με ποιο τρόπο έγινε δυνατή η ευρεία χρήση των κυττάρων του ομφαλοπλακουντιακού αίματος;
Η ευρεία χρήση των κυττάρων του ομφαλοπλακουντιακού αίματος έγινε δυνατή με τη δημιουργία της πρώτης Τράπεζας Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος (ΤΟΠΑ) στη Νέα Υόρκη το 1993.

Χαρακτηριστικά Αλλογενούς Τράπεζας

Απαιτούμενες προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί μια Τράπεζα ως
«Αλλογενής Τράπεζα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος»
(“Unrelated Cord Blood Bank”)

  1. Η προσφορά του Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος (ΟΠ.Α) είναι «ΔΩΡΕΑ» και «ΔΩΡΕΑΝ».
  2. Η Τράπεζα πρέπει να επιλέγει για επεξεργασία και κρυοκατάψυξη τις μονάδες ΟΠ.Α που τηρούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις για να χρησιμοποιηθούν σε ασθενείς που επιβάλλεται να υποβληθούν σε Μεταμόσχευση Αρχέγονων Αιμοποιητικών Κυττάρων.
  3. Να προσδιορίζει τα αντιγόνα ιστοσυμβατότητας (Human Leucocyte Antigen, HLA) των μονάδων ΟΠ.Α που καταψύχονται καθώς και των αντίστοιχων μητέρων.
  4. Να χορηγεί τις μονάδες στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ), καθώς και στην Παγκόσμια Δεξαμενή Δοτών Αιμοποιητικών Κυττάρων.
  5. Να διαθέτει αρχείο για τις μονάδες της Τράπεζας που αναζητούνται από την Παγκόσμια Δεξαμενή Δοτών για λογαριασμό των Μεταμοσχευτικών Κέντρων.
  6. Να έχει χορηγήσει μονάδες ΟΠ.Α για ΑΛΛΟΓΕΝΗ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ.
  7. Να έχει αναπτύξει μηχανισμό παρακολούθησης (follow-up) και καταγραφής της πορείας των ασθενών μετά τη Μεταμόσχευση μονάδων ΟΠ.Α.

ΜΙΑ ΑΛΛΟΓΕΝΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΟΠ.Α ΤΗΡΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ «7» ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΑΝΟΝΕΣ

fact netcord

 

Φύλαξη, δωρεά κυττάρων, ασκός συλλογής, εξοπλισμός - Τί πρέπει να γνωρίζω

Πώς πραγματοποιείται η φύλαξη;

Οι μονάδες που ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές που περιγράφονται από το Διεθνή Οργανισμό FACT-NetCord επεξεργάζονται και εφόσον κριθούν κατάλληλες, τότε και μόνο τότε, τα κύτταρα φυλάσσονται στους -196°C, σε υγρό άζωτο.

Είναι επιτυχής η απόψυξη των κυττάρων;

Ναι, τα κύτταρα μετά την απόψυξη είναι έτοιμα για μεταμόσχευση.

Κάνοντας δωρεά ομφαλοπλακουντιακού αίματος, έχω προτεραιότητα αν το χρειαστώ;

Η εθελοντική συμμετοχή σε μη συγγενική τράπεζα ομφαλοπλακουντιακού αίματος δεν εξασφαλίζει σε καμία περίπτωση προτεραιότητα στη λήψη μοσχεύματος, καθώς Ιατρικοί λόγοι καταργούν οποιαδήποτε προτεραιότητα. Συγκεκριμένα, η επιλογή του κατάλληλου δότη για τη χορήγηση μοσχεύματος βασίζεται σε γενετικούς παράγοντες και ειδικότερα στη συμβατότητα των αντιγόνων ιστοσυμβατότης (HLA) δότη-λήπτη.

Πόσο πιθανό είναι να βρω ιστοσυμβατή μονάδα, αν νοσήσει το παιδί μου;

Εξαρτάται από τη συχνότητα των αντιγόνων ιστοσυμβατότητας (HLA) του λήπτη στον γενικό πληθυσμό.

dsc 2354

 Από ποιους φορείς ελέγχεται η Ελληνική Τράπεζα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος;

Η Ελληνική Τράπεζα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος ελέγχεται από το Υπουργείο Παιδείας, δια βίου μάθησης και Θρησκευμάτων, το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων.

Τι δυνατότητα παρέχει η Τράπεζα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Aθηνών;

Με τη ΔΩΡΕΑ ομφαλοπλακουντιακού αίματος στην Ελληνική Τράπεζα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος σήμερα, προσφέρετε ΔΩΡΟ ΖΩΗΣ σε οποιοδήποτε παιδί ή ενήλικα το έχει ανάγκη.

Μπορούν όλες οι μέλλουσες μητέρες να δωρίσουν ομφαλοπλακουντιακό αίμα;

ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ δωρεά Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος στις περιπτώσεις τεχνητής γονιμοποίησης με δανεικό ωάριο ή δωρεά σπέρματος. Σε αυτήν την περίπτωση είναι μόνο δυνατή η οικογενειακή φύλαξη μεσεγχυματικών κυττάρων.

seminar room1Πότε μπορώ να ενημερωθώ και να παραλάβω τον ασκό συλλογής ομφαλοπλακουντιακού αίματος;

Ο εξοπλισμός συλλογής Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος παραδίδεται μετά την 24η εβδομάδα κύησης. Οι μητέρες από την επαρχία παρακαλούνται να επικοινωνήσουν ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 2 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ πριν την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού.

 

 

Πώς θα ενημερωθώ και θα προμηθευτώ τον ασκό συλλογής ομφαλοπλακουντιακού αίματος;

  1. Για τους κατοίκους εντός Αττικής: Η ενημέρωση και η προμήθεια του ασκού συλλογής ομφαλοπλακουντιακού αίματος πραγματοποιείται στο ισόγειο του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών ΧΩΡΙΣ ΡΑΝΤΕΒΟΥ. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ
  2. Για τους κατοίκους εκτός Αττικής: Για όσους αδυνατούν να προσέλθουν στο ΙΙΒΕΑΑ, η ενημέρωση πραγματοποιείται από τηλεφώνου (πατήστε εδώ για τα ωράρια λειτουργίας του τηλεφωνικού κέντρου) και ο ασκός συλλογής αίματος αποστέλλεται ταχυδρομικώς, με χρέωση του παραλήπτη. Επιπλέον, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων της επαρχίας η Ελληνική Τράπεζα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος παρέχει τη δυνατότητα διαδικτυακής ενημέρωσης.

Τι περιλαμβάνει ο εξοπλισμός που θα παραλάβω;bag newlogo

  • Έναν ασκό συλλογής για τη συλλογή ομφαλοπλακουντιακού αίματος (ΟΠ.Α).
  • Ένα φιαλίδιο τύπου Falcon στο οποίο θα τοποθετηθεί τμήμα ομφαλίου λώρου (για μοριακή τυποποίηση αντιγόνου ιστοσυμβατότητας).
  • Ένα φιαλίδιο συλλογής για Γενική Αίματος της μητέρας.
  • Δύο φιαλίδια συλλογής Πήγματος Αίματος της μητέρας.
  • Έντυπο υλικό.

Πότε και πώς γίνεται η μεταφορά και παράδοση του ομφαλοπλακουντιακού αίματος;

Για πληροφορίες σχετικά με την παράδοση του ομφαλοπλακουντιακού αίματος πατήστε εδώ