1. Πώς ενημερώνομαι για τη διαδικασία της ΔΩΡΕΑΣ ομφαλοπλακουντιακού αίματος;
Κάθε Τετάρτη στις 16:00, πραγματοποιούνται σεμινάρια στον χώρο του ΙΙΒΕΑΑ. Εξαιρούνται οι επίσημες αργίες κάθε έτους. Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται χωρίς ραντεβού.
2. Έχω παρακολουθήσει το σεμινάριο σε προηγούμενη γέννα, χρειάζεται να το παρακολουθήσω ξανά;
Δεν είναι απαραίτητη η φυσική σας παρουσία στο ΙΙΒΕΑΑ. Μπορείτε να παρακολουθήσετε το σεμινάριο διαδικτυακά πηγαίνοντας στην καρτέλα "Σεμινάρια ενημέρωσης για τις υποψήφιες δότριες". Είναι όμως απαραίτητη η συμπλήρωση του εντύπου «Έγκριση Καταλληλότητας Υποψηφίου Δότη» για την παραλαβή του εξοπλισμού συλλογής.
3. Τι γίνεται στην περίπτωση που η μητέρα δεν μπορεί να παρευρεθεί στο σεμινάριο; Μπορεί κάποιος άλλος να παραλάβει τον εξοπλισμό;
Σε περίπτωση που η υποψήφια μητέρα δότρια δεν μπορεί να παρευρεθεί στο σεμινάριο που πραγματοποιείται στο ΙΙΒΕΑΑ, έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει διαδικτυακά την ενημέρωση μέσω της ιστοσελίδα μας. Ο εξοπλισμός θα σταλεί με courier με δικά της έξοδα αποστολής.
4. Υπάρχει κόστος για την οικογένεια αν κάποιος επιλέξει μόνο την διαδικασία της Δωρεάς;
ΌΧΙ! Δεν υπάρχει καμία χρέωση σε εσάς και στο ασφαλιστικό σας ταμείο.
5. Θα πρέπει ο εξοπλισμός να επιστρέφει πάντα πίσω στο ΙΙΒΕΑΑ, ακόμα και αν δεν έχει χρησιμοποιηθεί;
ΝΑΙ! Ο εξοπλισμός πρέπει να επιστρέφεται πάντα πίσω στο ΙΙΒΕΑΑ.
6. Υπάρχουν παράγοντες απόκλισης από την διαδικασία της Δωρεάς;
Στις περιπτώσεις δωρεάς ωαρίου, δωρεάς σπέρματος καθώς επίσης και αν πρόκειται για παρένθετη μητέρα, η δωρεά του αίματος δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Επίσης η μητέρα δότρια δεν πρέπει να είναι φορέας κάποιου σοβαρού μεταδιδόμενου νοσήματος (π.χ. HIV, ηπατίτιδας κ.α.).
1. Τι ονομάζουμε αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα;
Το μεγαλύτερο ποσοστό των κυττάρων που περιέχονται στο ομφαλοπλακουντιακό αίμα ανήκουν στην κατηγορία των αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων. Από τα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα προέρχονται όλες οι σειρές των κυττάρων του αίματος, δηλαδή τα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα λευκά αιμοσφαίρια (καταπολεμούν τις λοιμώξεις) και τα αιμοπετάλια (βοηθούν στην πήξη του αίματος). Τα περισσότερα κακοήθη νοσήματα του αίματος αντιμετωπίζονται με μεταμόσχευση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων, πήγες των οποίων αποτελούν ο μυελός των οστών, το ομφαλοπλακουντιακό αίμα και το περιφερικό αίμα. Τα κύτταρα αυτά χρησιμοποιούνται κυρίως για μεταμοσχεύσεις σε ασθενείς με σοβαρά νοσήματα του αίματος, με σκοπό την αναγέννηση και επαναλειτουργία των κυττάρων του αίματος και του ανοσιακού συστήματος. Στην κλινική πράξη οι ασθένειες που αντιμετωπίζονται με τη μεταμόσχευση των αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων είναι: λευχαιμίες, μεταβολικά νοσήματα, ανοσοανεπάρκειες, κάποια αυτοάνοσα νοσήματα κλπ.
2. Τα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα του ομφαλίου λώρου είναι τα ίδια με τα εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα;
ΟΧΙ! Τα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα του ομφαλίου λώρου απομονώνονται από τον ομφάλιο λώρο και τον πλακούντα του μωρού ΑΦΟΥ γεννηθεί. Αντιθέτως, τα εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα είναι αρχέγονα αδιαφοροποίητα κύτταρα, που δημιουργούνται με την γονιμοποίηση του ωαρίου κατά την 7η μέρα της κύησης και προέρχονται από την εσωτερική επιφάνεια της βλαστοκύστης. Από τα κύτταρα αυτά θα σχηματιστεί το έμβρυο. Αυτό σημαίνει οτι τα εμβρυικά βλαστικά κύτταρα, μπορούν να διαφοροποιηθούν προς όλες τις ανθρώπινες κυτταρικές σειρές.
3. Ποιες είναι οι πηγές αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων;
Μυελός των οστών: Η λήψη του πραγματοποιείται με παρακέντηση από τη λαγόνιο ακρολοφία (οστά της λεκάνης) κάτω από γενική ή ραχιαία αναισθησία. Η συλλογή του μοσχεύματος γίνεται σε χειρουργείο από ειδικούς αιματολόγους. Ο μυελός που αφαιρείται αναγεννάται γρήγορα χωρίς να επηρεάζεται η γενική κατάσταση του δότη. Η πιο συνηθισμένη παρενέργεια είναι ένας ήπιος πόνος στο σημείο της παρακέντησης. Κύτταρα περιφερικού αίματος: Λίγες μέρες πριν την συλλογή του μοσχεύματος, πραγματοποιείται χορήγηση ειδικών αυξητικών παραγόντων στον δότη, προκειμένου να παραχθούν, μαζικά, τα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα. Η λήψη του μοσχεύματος γίνεται με τρόπο παρόμοιο με αυτον της αιμοδοσίας. Μονάδες ομφαλιοπλακουντικού αίματος (ΟΠΑ): Το ΟΠΑ συλλέγεται μετά τον τοκετό, το οποίο κρυοσυντηρείται σε τράπεζες ΟΠΑ. Παράλληλα, τυποποιείται ιστικά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μόσχευμα εάν βρεθεί να είναι συμβατό με κάποιον ασθενή. Η μεταμόσχευση μπορεί να γίνει με μία ή με 2 μονάδες ΟΠΑ, αναλόγως το σωματικό βάρος του ασθενούς. Σε παιδιά συνήθως μία μονάδα ΟΠΑ είναι αρκετή ενώ σε ενήλικες απαιτούνται 2 μονάδες συνήθως.
4. Πού χρησιμοποιούνται τα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα σήμερα;
Τα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα χρησιμοποιούνται ως θεραπεία για πάνω από 80 ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου και κάποιων μορφών καρκίνου του αίματος. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι γιατροί αναζητούν συμβατό μόσχευμα σε «δημόσια μητρώα/δεξαμενές». Από τη στιγμή που δεν είναι δυνατή η εύρεση συμβατού δότη στις δεξαμενές δωρητών μυελού των οστών η αναζήτηση μοσχεύματος πραγματοποιείται στις δεξαμενές ομφαλοπλακουντιακού αίματος.
1. Τι είναι το ΟΠΑ;
Το ομφαλοπλακουντιακό αίμα είναι το αίμα που παραμένει στον πλακούντα και τον ομφάλιο λώρο μετά από τον τοκετό και είναι πλούσιο σε αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα, τα οποία βοηθούν στη θεραπεία πολλών, απειλητικών για τη ζωή, ασθενειών.
2. Πότε συλλέγεται το ΟΠΑ;
Το ΟΠΑ συλλέγεται από τον πλακούντα αμέσως μετά τον τοκετό, ο οποίος μπορεί να πραγματοποιηθεί φυσιολογικά ή με καισαρική τομή χωρίς να επηρεάζεται η διαδικασία. Επίσης η συλλογή μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε in utero (ενδομητρίως) είτε ex utero (εξωμητρίως).
3. Πότε χρησιμοποιείται το ΟΠΑ για μεταμόσχευση;
Όταν ένας ασθενής χρειάζεται μεταμόσχευση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων ο Ιατρός αιματολόγος θα καθορίσει την πηγή των κυττάρων που ταιριάζουν καλύτερα στις ανάγκες του ασθενούς του. Το ΟΠΑ είναι μία από τις τρεις πήγες αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων που χρησιμοποιούνται για μεταμόσχευση. Οι άλλες δύο είναι ο μυελός των οστών και το περιφερικό αίμα.
4. Για ποιο λόγο χρησιμοποιούμε το ΟΠΑ στις μεταμοσχεύσεις;
Ο λόγος που τα τελευταία χρόνια η μεταμόσχευση ομφαλοπλακουντιακού αίματος αποτελεί μια εναλλακτική πηγή για μεταμοσχεύσεις, είναι ότι πλεονεκτεί σε σχέση με τη μεταμόσχευση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων από τον μυελό των οστών στα εξής: Η συμβατότητα δότη - λήπτη σε μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών θα πρέπει να είναι πολύ μεγάλη (σχεδόν 100%), ενώ με το ομφαλοπλακουντιακό αίμα η μεταμόσχευση γίνεται και με μικρότερου βαθμού συμβατό δότη (σχεδόν 65-70%). Η εύρεση μοσχευμάτων ΟΠΑ είναι δυνατή μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα (περίπου 10-20 ημέρες), ενώ το απαιτούμενο διάστημα για την εξεύρεση μοσχεύματος μυελού των οστών μπορεί να φτάσει και τους 3 μήνες. Επιπλέον, η λήψη μυελού των οστών είναι μια διαδικασία που απαιτεί χειρουργείο και γενική αναισθησία ενώ στο ΟΠΑ η λήψη είναι εύκολη και ακίνδυνη για το νεογνό και τη μητέρα και δε διαρκεί πάνω από 5 λεπτά. Το ομφαλοπλακουντιακό αίμα και ο ομφάλιος λώρος, μετά τον τοκετό είναι άχρηστα για τη μητέρα και το βρέφος και αν δε χρησιμοποιηθούν για δωρεά θα απορριφθούν.
5. Πώς γίνεται η λήψη του ΟΠΑ;
Η λήψη του ΟΠ.Α γίνεται άμεσα και ανώδυνα. Αφού έχει διασφαλιστεί η υγεία της μητέρας και του νεογνού μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία συλλογής ΟΠΑ από την ομφαλική φλέβα.
6. Διατρέχει κάποιον κίνδυνο το παιδί μου από όλη τη διαδικασία;
Το παιδί δε διατρέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο.
1. Ποιος είναι ο ρόλος των Τραπεζών που στηρίζουν την αλλογενή μεταμόσχευση;
Στις τράπεζες με «Δημόσιο» χαρακτήρα η ΔΩΡΕΑ του ΟΠΑ γίνεται «ΔΩΡΕΑΝ» με σκοπό την εξυπηρέτηση οποιουδήποτε ασθενούς το έχει ανάγκη. Έτσι, ο ΕΝΑΣ δωρίζει το ΟΠΑ στην τράπεζα για να χρησιμοποιηθεί από τον «ΑΛΛΟ» (μη-συγγενή). Οι τράπεζες ονομάζονται «μη συγγενικές τράπεζες ομφαλοπλακουντιακού αίματος» όπου ο ΕΝΑΣ δίνει για όλους και ΟΛΟΙ δίνουν για ΕΝΑΝ. Ο ρόλος των Τραπεζών Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος έγκειται στη συλλογή, επεξεργασία, κρυοκατάψυξη και διάθεση των μονάδων ΟΠΑ στην Παγκόσμια Δεξαμενή. Η οργάνωση, ανάπτυξη και λειτουργία των Τραπεζών αυτών βασίζεται στις προδιαγραφές που περιγράφονται από τον Διεθνή Οργανισμό Πιστοποίησης Τραπεζών ΟΠΑ Fact-NetCord. Στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 2008, ψηφίστηκε Νόμος του Ελληνικού Κράτους (Προεδρικό Διάταγμα 26/2008 - ΦΕΚ 51/Α’/24.3.2008), με τον οποίο υιοθετείται η Ευρωπαϊκή Οδηγία, στην οποία περιγράφονται οι κανόνες που πρέπει να διέπουν τη συλλογή, επεξεργασία και κρυοκατάψυξη ιστών και κυττάρων. Με βάση τα παραπάνω, στις Τράπεζες με «Δημόσιο» χαρακτήρα είναι πολύ αυστηρή η διαδικασία επιλογής των μονάδων που τελικά θα καταψυχθούν. Έτσι, απορρίπτεται το 85% των μονάδων ομφαλοπλακουντιακού αίματος που συλλέγονται καθημερινά. Ο κυριότερος λόγος απόρριψης αφορά στο συνολικό αριθμό των αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων που περιέχονται στη μονάδα ΟΠΑ.
2. Από ποιους Ελληνικούς Φορείς ελέγχεται η Ελληνική Τράπεζα ΟΠ.Α;
Η Ελληνική Τράπεζα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος ελέγχεται από το Υπουργείο Παιδείας, δια βίου μάθησης και Θρησκευμάτων, το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμόσχευσης.
3. Γιατί είναι σημαντικό να επιλέξετε μια τράπεζα που είναι διαπιστευμένη;
Μια διαπιστευμένη τράπεζα ΟΠΑ έχει επιθεωρηθεί και διαπιστευθεί από τον αρμόδιο οργανισμό διαπίστευσης, ο οποίος ειδικεύεται στον έλεγχο τραπεζών ΟΠΑ. Η διαπίστευση αυτή παρέχει διασφάλιση ποιότητας στους μεταμοσχευτές και τους ασθενείς, βεβαιώνοντας ότι το μόσχευμα που προέρχεται από την αντίστοιχη τράπεζα είναι άριστης ποιότητας. Από τον Απρίλιο του 2013, η Ελληνική Τράπεζα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος είναι η 45η Τράπεζα παγκοσμίως και η μοναδική στην Ελλάδα που στηρίζει τη μη συγγενική αλλογενή μεταμόσχευση, που είναι διαπιστευμένη από τον παγκόσμιο οργανισμό κυτταρικών θεραπειών Fact-NetCord.
1. Εάν δωρίσω ΟΠΑ για δημόσια χρήση θα είναι πάντα αποθηκευμένο και έτοιμο για μεταμόσχευση;
Ναι, αρκεί η μονάδα να πληροί τουλάχιστον τις παρακάτω προϋποθέσεις:
- Η μονάδα πρέπει να έχει έναν συγκεκριμένο αριθμό κυττάρων που είναι απαραίτητος κατά τη μεταμόσχευση του ασθενούς.
- Το ιατρικό ιστορικό της μητέρας δότριας να έχει ελεγχθεί και εγκριθεί από το εξειδικευμένο προσωπικό μας.
- Στη μονάδα ΟΠΑ και στα δείγματα της μητέρας πρέπει να πραγματοποιηθεί μικροβιολογικός και ιολογικός έλεγχο.
2. Εάν δωρίσω το ΟΠΑ του παιδιού μου, τότε θα έχει πρόσβαση στο ΟΠΑ αυτό για μεταμόσχευση, μελλοντικά;
ΟΧΙ!!! Όταν μία υποψήφια μητέρα δότρια υπογράφει τη συναίνεση για τη δωρεά του ΟΠΑ σημαίνει ότι παραχωρεί κάθε δικαίωμα πρόσβασης πάνω σε αυτή. Οι δότες ΔΕΝ έχουν προτεραιότητα και ΔΕ χρήζουν κάποιων προνομίων εάν αργότερα το παιδί τους χρειαστεί μόσχευμα.
3. Κάνοντας δωρεά ΟΠΑ, έχω προτεραιότητα αν το χρειαστώ;
Η διαδικασία της ΔΩΡΕΑΣ είναι μια πράξη καθαρά εθελοντική. Ιατρικοί παράγοντες καταργούν οποιαδήποτε προτεραιότητα. H επιλογή του κατάλληλου δότη για τη χορήγηση μοσχεύματος βασίζεται σε γενετικούς παράγοντες και συγκεκριμένα στην ταύτιση των αντιγόνων ιστοσυμβατότητας μεταξύ δότη και λήπτη.
4. Αν χρειαστώ ιστοσυμβατή μονάδα ΟΠΑ για το παιδί μου, πόσο γρήγορα θα βρω;
Η ιστοσυμβατότητα εξαρτάται από τη συχνότητα των αντιγόνων ιστοσυμβατότητας του λήπτη και του δότη. Η αναζήτηση ιστοσυμβατού δότη ξεκινάει από το στενό οικογενειακό περιβάλλον (κυρίως αδέλφια) του ασθενούς. Εάν δεν βρεθεί συμβατός δότης στο άμεσο οικογενειακό περιβάλλον τότε αρχίζει η διαδικασία αναζήτησης για μη συγγενείς δότες. Η εύρεση μη συγγενούς ιστοσυμβατού δότη πραγματοποιείται μέσα από την Παγκόσμια «Δεξαμενή» δοτών που ονομάζεται «BMDW» (Bone Marrow Donors Worldwide), όπου είναι συγκεντρωμένα τα στοιχεία των εθελοντών δοτών μυελού των οστών από όλο τον κόσμο και η οποία ανανεώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Κάθε χώρα καταχωρεί τα στοιχεία των δοτών της σε αυτή τη Δεξαμενή, η οποία είναι προσβάσιμη μόνο από μεταμοσχευτικά κέντρα που κάνουν αναζήτηση για τέτοιους δότες. Στην Παγκόσμια Δεξαμενή BMDW, εκτός από τους δότες μυελού των οστών, υπάρχουν και όλες οι μονάδες ΟΠΑ που έχουν γίνει δωρεά και πληρούν τις προϋποθέσεις για μεταμόσχευση . (Πηγή: ΕΟΜ)
5. Εάν δωρίσω το ΟΠΑ θα υπάρχει συσχέτιση των προσωπικών μου στοιχείων και του παιδιού μου με τα στοιχεία της μονάδας που θα έχουν καταχωρηθεί στην παγκόσμια δεξαμενή;
ΟΧΙ! Όταν επιστραφεί το συλλεχθέν υλικό στην Ελ.Τ.ΟΠ.Α δίνεται ένας γραμμικός κωδικός στην μονάδα ΟΠΑ ο όποιος την «ακολουθεί» καθ' όλη την πορεία της στα αρχεία της Τράπεζας αλλά και στην Παγκόσμια Δεξαμενή. Δεν υπάρχει καμία σύνδεση της μονάδας με τα προσωπικά στοιχεία του νεογνού-δότη ή της οικογενείας.
6. Πως προστατεύεται η ανωνυμία μας αφού η μονάδα δοθεί για μεταμόσχευση;
Η Ελ.Τ.ΟΠΑ. κράτα τις πληροφορίες αυτές εμπιστευτικές και προστατεύει την ανωνυμία της οικογένειας. Ονόματα και άλλα προσωπικά στοιχεία δεν γνωστοποιούνται ούτε στον ασθενή ούτε στο μεταμοσχευτικό κέντρο. Η μονάδα «χαρακτηρίζεται» μόνο από έναν γραμμικό κωδικό και έτσι αποφεύγεται η οποιαδήποτε συσχέτιση στοιχείων και προσωπικών δεδομένων ανάμεσα στον δότη και τον λήπτη.
1. Τι έλεγχοι πραγματοποιούνται στην μονάδα ΟΠΑ;
Στην Ελ.Τ.ΟΠ.Α πραγματοποιείται:
- Καταμέτρηση κυττάρων που είναι απαραίτητα για τη μεταμόσχευση. Αν ο αριθμός των κυττάρων δεν είναι επαρκής για τον ασθενή-λήπτη η μονάδα ΟΠΑ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ερευνητικούς σκοπούς, μετά από συναίνεση.
- Ιολογικός και μικροβιολογικός έλεγχος.
- HLA τυποποίηση της μονάδας ΟΠΑ και κοινοποίηση της ιστικής ταυτότητας στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ)
2. Ποια είναι τα κύρια συστατικά του ΟΠΑ και πως πραγματοποιείται η επεξεργασία του;
Τα τρία κύρια συστατικά του ΟΠ.Α., όπως ισχύει και σε κάθε δείγμα αίματος, μπορούν να διαχωριστούν κατά βάρος: το βαρύτερο στρώμα είναι τα ερυθρά αιμοσφαίρια (Red Blood Cells, RBC), το ελαφρύτερο είναι το πλάσμα (ένα διαυγές λευκό υγρό), ενώ στη μέση εντοπίζεται ένα ροζ στρώμα το οποίο περιέχει τα λευκά αιμοσφαίρια (White Blood Cells, WBC), συμπεριλαμβανομένων των αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων.
Όταν οι τράπεζες επεξεργάζονται το ΟΠΑ, το τελικό διαχωρισμένο συστατικό που πηγαίνει προς αποθήκευση είναι η υπόλευκη-ροζ στιβάδα, ακόμα κι αν μόνο το 1% όλων των κυττάρων είναι τα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα.
Η συντριπτική πλειοψηφία των μεθόδων επεξεργασίας του αίματος στηρίζονται στη διαφορετική πυκνότητα των τριών βασικών συστατικών του αίματος. Μπορούν να διαχωριστούν με καθίζηση ή με φυγοκέντρηση ή με συνδυασμό των δύο τεχνικών. Η διαδικασία μπορεί να γίνει χειροκίνητα από εκπαιδευμένους τεχνικούς ή με αυτοματοποιημένο εξοπλισμό.
3. Τι είναι τα TNC, CD34 + και CFU;
Αποτελούν τρόπους καταμέτρησης των κυτταρικών τύπων που μας πληροφορούν για το αν συλλεχθέν ΟΠΑ περιέχει επαρκή αριθμό αιμοποιητικών κυττάρων και αν αυτά είναι «υγιή» (βιώσιμα).Τα εμπύρηνα κύτταρα ή Total Nuclear Cells (TNC) είναι ο πιο συχνός τρόπος μέτρησης του αριθμού των κυττάρων μετά την επεξεργασία του ΟΠΑ. Η καταμέτρηση TNC έχει αυτοματοποιηθεί με τη χρήση της μεθοδολογίας που ονομάζεται «κυτταρομετρία ροής». Ο πιο γνωστός δείκτης για τα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα είναι ο θετικός έλεγχος τους για μια πρωτεΐνη (CD-34+) που βρίσκεται στην επιφάνεια τους. Επί του παρόντος, επικρατέστερος έλεγχος για το κατα πόσον τα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα είναι βιώσιμα, δηλαδή ζωντανά, είναι ο έλεγχος «Colony Forming Units» ή CFU. Στον έλεγχο CFU ένα μικρό δείγμα της μονάδας ΟΠΑ καλλιεργείται υπο ελεγχόμενες συνθήκες και παρακολουθείται, ώστε τελικά να διαπιστωθεί αν τα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα διαιρούνται κανονικά και σχηματίζουν τις αναμενόμενες αποικίες.
4. Τι είναι τα αντιγόνα ιστοσυμβατότητας (Human Leucocyte Antigens, HLA) και πώς χρησιμοποιούνται;
Τα αντιγόνα HLA, μεταξύ άλλων, παίζουν ρόλο στην επιλογή κατάλληλου δότη/μοσχεύματος για ασθενείς-λήπτες που έχουν ανάγκη από μεταμόσχευση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων. Υπάρχουν έξι κύριες πρωτεΐνες στα λευκά αιμοσφαίρια του αίματος και των ιστών. Αφού αυτά ταυτοποιηθούν, γίνεται σύγκριση μεταξύ των κυττάρων του ασθενούς και των κυττάρων του δότη. Η HLA συμβατότητα στηρίζεται σε 6 HLA αντιγονικά μόρια. Όσα περισσότερα κοινά αντιγόνα υπάρχουν μεταξύ δύο ατόμων τόσο «καλύτερη» είναι και η συμβατότητα. Στη μεταμόσχευση με μυελό των οστών απαιτείται πλήρης συμβατότητα, 6 στα 6 (100%), ενώ μια μεταμόσχευση με ΟΠΑ είναι εξίσου αποτελεσματική ακόμα και χωρίς να υπάρχει πλήρης συμβατότητα μεταξύ δότη και ασθενή (75%).
1. Τι είναι η Βαρτόνειος Γέλη (Wharton Jelly) του Ο.Λ;
Η Βαρτόνειος Γέλη του Ο.Λ περιέχει μεσεγχυματικά στελεχιαία κύτταρα, τα οποία βρίσκονται υπό έρευνα, όσον αφορά τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Στις μέρες μας, δίνεται η δυνατότητα φύλαξης τμήματος του ομφαλίου λώρου του παιδιού σας, και εν συνεχεία κατόπιν αιτήματος του Ιατρού σας, πραγματοποιείται καλλιέργεια των μεσεγχυματικών κυττάρων από τον ιστό του ομφαλίου. Αυτά τα μεσεγχυματικά στελεχιαία κύτταρα ενδέχεται να χαρακτηριστούν πολύτιμα στο άμεσο μέλλον, καθώς όλο και περισσότερες θεραπευτικές εφαρμογές θα είναι διαθέσιμες.
2. Πώς λειτουργεί η φύλαξη Ο.Λ;
Μετά τη λήψη ΟΠΑ, λαμβάνεται τμήμα Ο.Λ του παιδιού σας, μέχρι 10-15 cm. Συγκεκριμένα το παραπάνω τμήμα κόβεται με χειρουργικό ψαλίδι αποθηκεύεται σε αποστειρωμένο φιαλίδιο.
3. Σε περίπτωση που χρειαστώ τα Μεσεγχυματικά κύτταρα με ποιον πρέπει να επικοινωνήσω;
Με τον Ιατρό σας και αυτός με την σειρά του θα επικοινωνήσει με την Ελ.Τ.ΟΠ.Α.
4. Ποιά η χρήση των Μεσεγχυματικών κυττάρων;
Τα μεσεγχυματικά στελεχιαία κύτταρα αποτελούν ετερογενή πληθυσμό πολυδύναμων αρχέγονων μη-αιμοποιητικών κυττάρων, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να διαφοροποιούνται σε οστεοκύτταρα, χονδροκύτταρα, λιποκύτταρα, κύτταρα τένοντα, μυοκύτταρα και αστροκύτταρα. Επίσης, τα κύτταρα αυτά παρέχουν και εξασφαλίζουν στα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα, που μεταμοσχεύονται σε έναν ασθενή, το απαραίτητο υπόστρωμα για την ανανέωση και διαφοροποίησή τους. Στην καθημερινή κλινική πρακτική τα μεσεγχυματικά κύτταρα αποτελούν δυνητική πηγή νέων ερευνητικών κυτταρικών θεραπειών για την αντιμετώπιση νοσημάτων, για τα οποία δεν έχει βρεθεί αποτελεσματική θεραπεία μέχρι σήμερα:
- Αναγεννητική θεραπεία ιστών, όπως η ανάπλαση χόνδρων σε μετατραυματικές βλάβες
- Θεραπεία εκφυλιστικών ή φλεγμονωδών νοσημάτων